No serà fins anys més tard que la família Belio, d’origen aragonès, obrirà una primera botiga amb la intenció d’explotar comercialment el nou invent vingut de l’estranger. La mala sort de la família Belio els va portar a obrir una segona botiga, ja que la primera es va incendiar degut a la facilitat en la combustió del material fílmic, i aquesta la van ubicar a La Rambla (1904). Anys més tard, concretament el 1908, varen obrir una altra al Passeig de Gràcia, essent d’aquesta manera una de les empreses més de cine importants del moment.
Durant aquests primers anys la industria del cinema va viure en una mena d’anarquia, ja que ningú regulava les produccions ni l’exhibició de les mateixes, i els empresaris feien i desfeien al seu parer i conveniència, fet que va provocar enfrontaments entre treballadors i empresaris, i entre aquests i l’administració. Per això, i degut al creixement vertiginós de la indústria i els conseqüents problemes, es funda el Sindicat de Cinematografistes de Catalunya.
A partir de 1908, el cinema a Catalunya deixa de ser un entreteniment per a analfabets, i passa a ser un important espectacle de masses, degut en gran part, a l’estrena de bones pel·lícules així com la millora del confort a les sales. La majoria de la classe política, religiosa i intel·lectual va menysprear, ignorar i témer aquest nou espectacle que congregava tanta gent, pensant que podria ser una eina que pogués despertar alguna consciència social incòmode per a ells.
Les sessions als Nickel Odeons consistien en sis o set curts d’uns 10 minuts de durada i de temàtica diversa: persecucions, documental, comèdia, aventures, melodrama, etc. Degut a la gran demanda per part del públic van ser molts els Nickel Odeons que s’inauguraran als Estats Units a partir de l’any 1905. Segons dades oficials, l’any 1908 més de déu milions de nord-americans havien assistit alguna vegada a una sessió cinematogràfica. El cinema es va convertir en un divertiment familiar per a tot tipus de públic, especialment per aquells de les classes socials més baixes, ja que tot i no saber llegir, a través de la pantalla podien gaudir de les històries que explicaven els llibres.
Però aquesta popularitat i socialització de l’invent de les imatges en moviment va fer reaccionar ràpidament als òrgans reguladors de la moral al Estats Units (els quals segueixen vigents i amb més força que mai en l’actualitat). D’aquesta manera, creuades de moralistes, policies i polítics establiren comitès locals de censura. La incipient indústria fílmica que a partir de 1909 afectarà a gairebé tot el país va provocar la creació del primer comitè a nivell nacional el National Board of Censorship, que a partir del 1916 es voldrà conèixer com a Comitè Nacional de Revisió. La força d’aquests comitès va fer que els directors adeqüessin els seus films a les normes morals dictades per aquells, ja que si no s’exposaven a una important mutilació de les seves creacions.
Un dels personatges més importants de l’època dels Nickel Odeons fou el director David W. Griffith, el qual va revolucionar el cinema tant a nivell tècnic i creatiu, com pel que fa a la mateixa indústria. Entre 1908 i 1913 va fer més de 400 pel·lícules curtes, tractant tots i cadascun dels gèneres apareguts en aquell moment. Griffith passarà a la història dins el cinema americà i, per extensió, dins el cinema mundial, amb la realització d’una de les primeres pel·lícules de gran durada: The Birth of a Nation (El naixement d’una nació), l’any 1915.