Com ja havíem vist, la dècada del 1930 va ser molt prolífera alhora de traspassar a la gran pantalla alguns dels personatges més terrorífics que un segle abans havien sorgit a moltes novel·les. Un d’aquests casos fou el del vampir més famós de Transilvania: el compte Vlad Draculea. Aquest era el nom del personatge de ficció protagonista a la novel·
Rodada a finals de 1930 i estrenada el dia de Sant Valentí de l’any següent, Dràcula de Tod Browning marca l’inici del veritable cinema de terror com a gènere amb personalitat pròpia i també del popular subgènere de vampirs. El director d’aquest film va comptar amb la col·laboració del director de fotografia Karl Freund, que era el màxim exponent en quant al cinema de terror expressionista que s’havia donat dues dècades abans a Alemanya. Browning per la seva part, havia dirigit uns anys abans La casa de l’horror, on ja apareix Lon Chaney com a vampir, on ja va demostrar una excel·lent capacitat per al gènere. Per tant ens trobem amb una obra que representarà una síntesi de les dues corrents més importants del cinema de terror mut.
Per aquest film, Browning va agafar com a referent les adaptacions que s’havien fet de la novel·la a Brodway. Després de la mort de l’actor Lon Chaney, per al qual Browning havia pensat el paper de vampir, un actor hongarès que havia tingut molt èxit en les diferents versions teatrals, va ser escollit per al paper principal. No era un altre que Bela Lugosi (1882-1956). Potser fou el seu marcat accent que en el moment d’estrenar el film, aquells jove Dràcula va causar una sensació terrorífica a tots els assistents, i amb el temps, ha acabat sent la icona del Dràcula clàssic (potser el vampir modern respon més al prototipus de Tom Cruise, Gary Oldman o Bratt Pitt). Bela Lugosi va tenir una trajectòria professional oposada a la del seu personatge i, després d’anys d’oblit que el van portar a viure amb gran dedicació a l’heroïna, el nefast i famós director Ed Wood el va recuperar per participar en alguns dels pitjors films de la història, com Plan 9 from Outer Space (1959).
Als setanta-tres anys Lugosi va morir d’un atac de cor i, com va deixar escrit al seu testament, va ser incinerat amb el vestit que tants èxits l’havia reportat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada